Új üzlet nyitás

Új hely nyitása - Teljes körű tanácsadás


Ezt a szolgáltatást azoknak ajánljuk, akik új hely nyitásán gondolkodnak és még az ingatlan bérleti szerződés aláírása előtt szeretnének egy szakmai álláspontot kapni arról, hogy a kiválasztott hely milyen tevékenységre alkalmas a hatályos jogszabályok alapján.

A szolgáltatás a következőket tartalmazza:

- teljes körű szakmai tanácsadás,

- ingatlan áttekintése a hatályos jogszabályok alapján,

- konyha technológiai alaprajz,

- konyha technológiai leírás,

- engedélyeztetési folyamatok áttekintése.

 

Az alaprajz és a technológiai leírás felhasználható az állategészégügyi külön engedély kérelemnél!

 


 

Új vállalkozás indítása esetén az alábbi teendők vannak:

1. Telephely kiválasztása


A telephely kiválasztásánál figyelembe kell venni a vállalkozás célját és annak megvalósíthatóságának a lehetőségét. 

2. Önkományzati nyilvántartásba vétel

A vállalkozónak a kereskedelmi tevékenysége megkezdése előtt be kell jelentenie azt a helyi jegyzőnél, aki a jogszabályi feltételek teljesülése esetén nyilvántartásba veszi őt.

 

Az önkormányzat jegyzője 8 nap alatt veszi nyilvántartásba a bejelentőt.

Benyújtandó dokumentumok:

-- Cég esetén aláírási címpéldány,
-- Vállalkozó esetén a vállalkozói státusz igazolása,
-- Az étterem céljára szolgáló helyiség használatának jogalapjának igazolása. (Tulajdoni lap vagy érvényes bérleti szerződés.)

3. Engedélyek (Állategészségügy, ANTSZ)

 

Az ügyfél tevékenységi helye szerinti illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörrel rendelkező járási hivatalhoz kérelmet kell beadni, amelyhez a következők szükségesek:

 

- kitöltött kérelem,
- technológiai alaprajz,
- technológiai leírás,
- 30 napnál nem régebbi vízminta, (Ha korábban is élelmiszer kereskedelem vagy vendéglátés volt az egységben, akkor nem kell új vízminta.)
- FELIR szám.

ANTSZ
A takarításhoz használt vegyszereket, veszélyes anyagokat be kell jelenteni az ANTSZ honlapján.

 

4. Hatósági dokumentumok

- HACCP rendszer kiépítése, leszabályozása,
- munkavédelmi dokumentumok,
- tűzvédelmi dokumentumok,
- a munkavállalók oktatása.

 

5. Szerződések 

- rágcsáló - rovarírtást igazoló dokumentum,
- hulladék kezelést igazoló dokumentum (kommunális, fáradt olaj, ételmaradék,
- felhasznált vegyszerek biztonág technikai adatlapjai,
- dolgozók egészségügyi könyve,
- szerződés foglalkozás egészségügyi szolgáltatóval.

 

 

 

 


 

 

 

A vállalkozó kötelezettsége, hogy működése során:

 

-- a külső és a belső környezetnek, az elhelyezésnek, az elrendezésnek, a méreteknek, a berendezéseknek, az eszközöknek, a technológiáknak, a termelési és tárolási kapacitásnak, a felhasznált élelmiszer, illetve élelmiszer-összetevők biztonságosságának, minőségének, az alkalmazott csomagolóanyagok és fertőtlenítőszerek megfelelőségének, illetve biztonságos alkalmazásának, a rovarok és rágcsálók elleni védekezésnek, az alkalmazott személyek egészségének, szakképesítésének, illetve szaktudásának alkalmasnak kell lennie az élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-minőségi előírások betartásának folyamatos garantálására.

-- olyan önellenőrzési, minőségbiztosítási, nyomon követési, termék-visszahívási rendszereket vagy ilyen rendszerek olyan elemeit kell működtetni, amelyekkel biztosítható az élelmiszer biztonságossága, megfelelő minősége, azonosíthatósága és nyomon követhetősége.

-- az üzemelés teljes időtartama alatt jelen kell lennie egy - az e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározott élelmiszer-biztonsági szaktudással rendelkező - azonnali intézkedésre feljogosított, felelős személynek.

 


 

Vonatkozó jogszabályok

 

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény

Az élelmiszerláncról és a hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény

62/2011. (VI. 30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről

57/2010. (V.7.) FVM rendelet az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről